Wat is hypnotherapie


IJsberg

Het menselijk brein is als een ijsberg: het topje van de ijsberg dat boven het wateroppervlak uitsteekt, is het bewuste. Het zijn de gedachten, gevoelens, ervaringen, herinneringen waarvan we weten dat ze er zijn. We zijn ons ervan bewust.

Maar het gedeelte van de ijsberg dat onder het wateroppervlak zit, is veel groter. We zien het niet en we weten ook niet hoe het er precies uitziet. Zo is het ook met ons onbewuste. We weten niet wat er in zit en hoe het eruit ziet. We zijn ons er niet bewust van. En toch is het heel belangrijk en kan het voor problemen zorgen. Maar ook voor oplossingen. In het onbewuste is een rijkdom aan kennis, wijsheid en informatie opgeslagen. Maar we kunnen daar niet zo makkelijk bijkomen.

Hypnotherapie is een instrument om wel toegang te krijgen tot het onbewuste en daarmee ook tot de rijkdom en de oplossingen die er aanwezig zijn. Hierdoor krijgt men grip op het probleem en kan men zelf de leiding weer in handen nemen. Ieder op zijn eigen manier.
 
Trance

In hypnotherapie maken we gebruik van visualisaties, ontspanning en trance. Trance is een vorm van aandachtige en gerichte concentratie. Iedereen is wel eens in trance. Denk maar eens aan het volledig opgaan in een goede film of een goed boek. Als er op dat moment iemand binnenkomt, merk je het niet. Ook als we aan het dagdromen zijn, zijn we in trance. En wat te denken van kinderen die zich verliezen in een t.v. programma. Je kunt ze roepen, maar ze horen je niet. Ze zijn in trance.

Door de ontspannen en geconcentreerde aandacht van de trance, kun je je volledig afsluiten van de omgeving en contact maken met je onbewuste, innerlijke wereld. Het bewuste, observerende deel blijft op de achtergrond aanwezig en je weet dus altijd wat er gebeurt en wat je doet. Dus geen hocus-pocus maar ontspanning en pure concentratie naar binnen gericht.

 

Visualisatie

Visualisatie is letterlijk het vertalen van een gedachte naar een beeld. Je gebruikt je verbeeldingskracht om oplossingen te vinden en je brein de positieve kant op te sturen. De therapeut begeleidt de cliënt met een visualisatie zodat er rust en oplossingen gecreëerd kunnen worden.

De documentaire van de NPO over "hypnose op recept"


image/jpeg
Klik op de afbeelding hierboven


Zeker twee miljoen mensen hebben medische klachten waarvoor artsen geen verklaring kunnen vinden. Bijvoorbeeld mensen met het chronisch­ver­moeid­heids­syndroom of met chronische pijn... Deze documentaire is zeker de moeite waard »