De kracht van ontspanning


bron: Algemeen Dagblad  6 oktober 2012

 

Ontspanning via hypnotherapie kan effectiever zijn dan medicijnen slikken. Het verhoogt de weerstand , waardoor de kwaal afneemt.

 

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat hypnose of hypnotherapie, een succesvolle aanpak kan zijn bij verschillende aandoeningen.

Kinderarts professor Marc Benninga van het AMC in Amsterdam is gespecialiseerd in maag-,darm- en leverziekten. Hij verdiepte zich vijf jaar geleden voor het eerst in het verschijnsel hypnose. Hij sprak Peter Whorwell, een Britse arts die al jarenlang met succes hypnotherapie toepast bij volwassenen met het prikkelbaar darmsyndroom. Sceptisch als Benninga was, besloot hij onderzoek te gaan doen naar het effect van hypnotherapie bij kinderen met onverklaarbare buikpijn. De resultaten waren verbluffend: zelfs bijna vijf jaar later blijkt de hypnotherapie nog steeds beter te werken dan de reguliere aanpak met medicijnen en speciale voedingsvoorschriften.

 

Critici die beweren dat het effect van hypnotherapie alleen maar ‘tussen de oren’ zit, krijgen van Benninga helemaal gelijk: ‘We komen er steeds meer achter dat brein en lichaam veel meer samenhangen dan we dachten. We weten allemaal dat gevoelens en gedachten lichamelijke reacties kunnen opwekken. Als je rijexamen moet doen, kun je van de zenuwen diarree krijgen, of je hart gaat sneller kloppen. En als je verkering uitgaat, voel je dat ook in je buik. Elke gewaarwording heeft effect op je organen.’

Uit onderzoek naar placebo’s (nepmedicijnen) blijkt dat deze de aanmaak van endorfinen (natuurlijke pijnstillers) kunnen stimuleren. ‘Het feit dat je iets goeds verwacht, zorgt al voor veranderingen in je lichaam,’ stelt Benninga. ‘Op een MRI-scan is zelfs te zien hoe de pijncentra in de hersenen daardoor veranderen.’

Het lichamelijke effect van hypnotherapie heeft dan ook niets te maken met hocus-pocus, maar is simpelweg een voorbeeld van hoe je met bepaalde gedachten lichamelijke processen kunt beïnvloeden.

 

Ingrid Mehrtens, psycholoog,hypnotherapeut en voorlichter van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Hypnotherapeuten (NBVH) is blij dat ook reguliere artsen steeds meer aandacht besteden aan het effect van hypnotherapie: ‘Alle critici worden ingehaald door de wetenschap. Die toont nu aan dat deze aanpak echt werkt.’

 

Het gaat bij hypnotherapie om visualisatieoefeningen, concentratieoefeningen en ademhalingsoefeningen. Allemaal hulpmiddelen om in een staat van volledige ontspanning te raken en op die manier (vermoedelijk) het immuunsysteem te beïnvloeden.

Professor Benninga  hoopt met de twee grote onderzoeken die hij de komende jaren uitvoert, nog meer inzicht te krijgen in het mechanisme achter hypnotherapie.

Er zijn aanwijzingen dat hypnotherapie ook heilzaam is bij klachten als migraine, psoriasis en bedplassen.


vorige pagina